Wysoka Jakość i Gwarancja Smaku

Tradycyjne smaki               w butelce

Żurek staropolski

Zgodnie ze staropolskim przysłowiem „Gdy Wielka Środa następuje - Pani Matka żur gotuje". Żurek jako danie tradycyjne kuchni polskiej, cieszy się popytem
w czasie Wielkiego Postu i na co dzień.

 

Jest bogatym źródłem witamin, związków mineralnych i antyoksydantów, a obecność kwasu mlekowego korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Nasz żurek staropolski, to naturalnie kiszony zakwas do sporządzania zup.

 

Kiszony na mące żytniej z otrębami. Jest odpowiednio ukwaszony, aromatyczny, barwy kremowo - biało szarej z wyczuwalnym posmakiem użytych przypraw. Nasze produkty są naturalnie kiszone od lat niezmiennie, wg dawnej receptury, dzięki temu są smaczne i aromatyczne.

Naturalnie kiszony zakwas do sporządzania zup but. szklana 0,5 l - Smak kuchni staropolskiej
Sposób przygotowania: zawartość wlać (wg upodobań smakowych) do wywaru mięsno-jarzynowego i zagotować. Podawać z ziemniakami, jajkiem lub kiełbasą.

Przechowywać w temperaturze: +2C do +14C

Składniki: woda, mąka żytnia z otrębami, sól, czosnek, przyprawy.

Wartość odżywcza w 100 ml produktu:

wartość energetyczna 180kJ / 43 kcal
tłuszcz 0,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g
węglowodany 8,8 g
w tym cukry < 0,1 g
białko 0,9 g
sól 1,3 g

       

Żurki to staropolskie danie obfitujące w przyprawy.  Są nie tylko smaczne, ale także  bogate w witaminy i minerały.

zobacz naszą ofertę