Wysoka Jakość i Gwarancja Smaku

Tradycyjne smaki               w butelce

Żurek po krakowsku

Żurek jakość i tradycja, to smak kuchni polskiej obfitującej w przyprawy. Tradycje kiszenia żuru
i sporządzania z niego smacznych zup sięga
w Małopolsce XIII wieku. Informację odnośnie kiszenia żurku, można odnaleźć w poradniku "Nowy kucharz krakowski" - Ludwika Szczepańskiego wyd. Kraków 1946 roku. Jak również przepis na żurek po krakowsku znajduje się w Archiwum Miasta Krakowa:
"....żurek po krakowsku:
- garść trzy mąki rżanej (żurkowej)
- kwarta wody po ugotowaniu
- chleba prądnickiego lub krakowskiego mała pajda
- czosnku ząbek dla smaku
- garnek mąki białej (pszennej).
Zmiękczywszy wszystko w kamiennym garncu, odstaw na dwie noce blisko pieca ...." 

Nasz Żurek po krakowsku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych i ma prawo używania znaku towarowego gwarancyjnego „PRODUKTY TRADYCYJNE Z MAŁOPOLSKI". Technologia
i produkcja  jest prowadzona w oparciu o dawne, sprawdzone receptury.

Naturalnie kiszony zakwas do sporządzania zup but. szklana 0,5 l - Produkt Tradycyjny Małopolski
Sposób przygotowania: zawartość wlać (ilość wg upodobań smakowych) do wywaru mięsno-jarzynowego i zagotować. Podawać z ziemniakami, jajkiem lub kiełbasą.

Przechowywać w temperaturze: +2C do +14C

Składniki: woda, mąka żytnia z otrębami, sól, czosnek, przyprawy

Wartość odżywcza w 100 ml produktu:

wartość energetyczna 180kJ / 43 kcal
tłuszcz 0,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g
węglowodany 8,8 g
w tym cukry < 0,1 g
białko 0,9 g
sól 1,3 g

       

Żurek, to naturalnie kiszony zakwas do sporządzania zup. Kiszony na mące żytniej z otrębami. Jest odpowiednio ukwaszony, aromatyczny

zobacz naszą ofertę